Подкрепа за украинската революция

Порочният режим на президента Янукович падна. Украйна вече има шанс да започне на чисто като политическа нация и да остави неработещата система в миналото. Но това няма да е лека задача. Страната се изправя пред неизбежен икономически колапс, съществува сериозна липса на комуникация между парламентарно представените партии и различните групи на Майдана, а събитията в Киев все още на са променили реално действащата власт от стария режим в Източна и Южна Украйна.

Русия все още има достатъчно механизми за влияние в Украйна, които може да  използва по продуктивен или не толкова продуктивен начин. Натрупващите се щети от истинска търговска война с Русия – с по-високи цени на газа, намаляване даването на заеми, поискване дадените заеми да бъдат върнати и рестрикции по износа – всичко това ще удари страната наистина сериозно. Русия ще има огромно влияние и върху предстоящите избори и може дори да използва нов метод за влияние като заплахата да провокира разделяне в страната.

В новия доклад на ЕСВП – „Подкрепа за украинската революция“ – Андрю Уилсън обяснява ситуацията в Украйна и твърди, че ЕС трябва да подкрепи новото украинско правителство:

- Икономическа помощ: най-спешните предизвикателства пред правителството са финансовата ситуация и регионалната стабилизация. Страната вече е фалирала и не може да разчита на помощ от Русия. Украйна се нуждае както от спешна икономическа помощ, така и от радикална реформа: ЕС трябва бързо да насочи Украйна към нова програма на Международния валутен фонд и да обмисли незабавно временно финансиране.

- Конституционна реформа: ЕС трябва да предложи цялата си помощ, за да може Украйна да изгради здрава демократична система, която да стъпва върху законова основа и да е призната за легитимна от гражданите. ЕС трябва да предложи също помощ за разследване на престъпленията, за събиране на нелегалните оръжия и за провеждане на изборите.

- Европейското бъдеще на Украйна: важно е чисто като символика ЕС да отвори наново преговорите си за Споразумението за присъединяване, но не трябва да повтаря миналогодишните грешки. В дългосрочен план, ЕС трябва да бъде много по-отворен да обсъжда перспективите за членството на Украйна и да подчертава колко  е важно Украйна да завърши трудните, но необходими реформи.