Може ли Молдова да остане на пътя към Европа?

През изминалата година Русия уязви сериозно Молдова, налагайки санкции по износа на вино и подклаждайки сепаратистките  настроение в Приднестровието и Гагаузия. Но 2014 ще бъде още по-зле. Следсъбитията в Украйна, Русия иска да подкопае и единствената останала „успешна новина“ на Източното партньорство. Русия е подготвена да използва и финансови, и политически източници, за да повиши натиска над Молдова. Може ли Ес да помогне на Молдова да остане на пътя към Европа?

В новия ни политически анализ, Станислав Секриеру изследва вътрешните и външни рискове, пред които Молдова е изправена и твърди, че ЕС трябва да подготви набор от мерки, за да помогне на Кишинев да противостои на възможния руски натиск през 2014.

Какво ще направи Русия?

  • Русия би могла да изгони молдовски работници, които в момента са наети в Русия. Това би имало реално влияние върху семейните бюджети и може да разруши един от стълбовете на молдовския икономически растеж.
  • Русия може да наложи допълнителни санкции върху молдовската селскостопанска продукция с пълна или частична забрана върху пресните зеленчуци и плодове. Молдовския земеделски сектор генерира 12 процента от молдовския БВП. Ново руско ембарго може да забави икономическия растеж и да разпали недоволството.
  • Русия все още е единственият източник на вносен газ за Молдова и Русия би могла да използва молдовската енергийна зависимост, за да упражни влияние.
  • Русия ще се опита да използва конфликтите в Преднестровието и Гагаузия, за да предизвика изнервяне от страна на Молдова. Може също да се опита да работи за слаба коалиция след изборите в Молдова, за да забави европейските й амбиции.

Какво може да направи ЕС?

  • ЕС трябва да доведе до резултат собствените си обещания чрез премахването на изискванията за виза до лятото на 2014 за молдованци, които имат биометрични паспорти.
  • ЕС трябва внимателно да наблюдава Преднестровието и Гагаузия. ЕС и Молдова усвояват почти 70% от износа на Преднестровието. Време е да се използва това предимство, за да се намали желанието на Преднестровието за допълнителни провокации и да се насочи към участие в DCFTA (Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия).
  • ЕС трябва да ограничи подстрекателските гласове в собствения си лагер. Неотдавнашните приказки на Румъния за ново обединение допълнително ще дестабилизират обстановката в Молдова.

ЕС трябва да си направи планове как да се справи с възможните руски търговски рестрикции и трябва да обмисли допълнително либерализиране на пазара за молдовски продукти преди споразумението на асоциацията временно да влезе в сила. За да неутрализира енергийните нива на Русия, ЕС трябва да подкрепи енергийното сътрудничество на Молдова с Румъния и Украйна.