Весела Чернева за тежката есен за световната дипломация

Отношенията между Русия и Турция не са отношения на партньори, които си имат доверие. Със сигурност и Ердоган, и Путин, и техните администрации много добре си спомнят отношенията си отпреди седмици, така че не можем да кажем, че там внезапно се е възцарила любов и пълна координация. Русия обаче няма да иска да изгуби завзетите си позиции и ролята си на основен дийлмейкър или на онзи, който ще реши накъде ще се развие ситуацията в Сирия, за сметка на една Турция, която има ясен национален дневен ред.

Така коментира отношенията между Анкара и Москва Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, в интервю за Илия Вълков. Тя направи прогнозата, че предстои тежка есен за световната дипломация.

По думите ѝ докато за Русия калкулациите в Сирия са по-скоро от военно-стратегически характер, то за Турция те са извънредно свързани с националната ѝ сигурност.

Чернева коментира, че темата за доверието межу Турция и САЩ е по-сложна, защото става дума за взаимоотношения между партньори.

Пълният текст на сайта на BiTelevision.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.